ro    en 
start
Creditele susținute de FRC au depășit 2 mld. euro
Loading

Creditele susținute de FRC au depășit 2 mld. euro - 27 Martie 2013


Pe o piata a finantarii bancare cu costuri prohibitive pentru multi agenti economici si in care rata creditelor neperformante a ajuns la aproape 20%, Fondul Roman de Contragarantare (FRC) inregistreaza o rata a creditelor neperformante de doar putin peste 4%. La nici patru ani de activitate, FRC a sustinut credite de peste doua miliarde de euro, cu mai mult de 450 milioane de euro valoare a contragarantiilor, a declarat Ioan Hidegcuti, presedintele FRC la o conferinta organizata de Finantistii in colaborare cu BNR.

Mai mult decat atat, comparativ cu o crestere medie a creditarii 6-8% din ultimii trei ani, creditele garantate si contragarantate de FRC au crescut cu peste 40%. Toate astea, pe o piata in care bancile actioneaza prociclic iar FRC anticiclic. Astfel, daca e sa amintim aici doar expunerea fondului pe start-up-uri, aceasta a ajuns la circa 80%, reducand pe de alta parte comisioanele fondurilor de garantare uneori chiar pana la 1,5%.

Ca beneficiari ai sustinerii FRC, in cifre concrete, numarul acestora a urcat cu 600 chiar si in ultimele doua trimestre, cand perioada e in mod traditional una slaba in cereri de creditare. Tragand linie, per total, numarul beneficiarilor a sarit de 16.000 din anul 2010 incepand, de cand e operativ fondul de contragarantare.

Ca dinamica pe sectoarele, dintre beneficiari, cei mai multi au fost din servicii sau retail. In ultima perioada insa s-a miscat ceva mai bine fata de trecut si partea imobiliara, posibil pentru ca stiau ca fondurile programului guvernamental “Prima Casa” sunt pe terminate. Cresteri au fost in ultima perioada si pe domeniul agricol.

Cum era de asteptat, activitatea FRC are si o componenta sociala pronuntata. “Vorbim de societati care in ecartul financiar de care au beneficiat, au pastrat sau au dezvoltat intre 4 si 6.000 de locuri de munca”, a precizat presedintele FRC.

http://www.finantistii.ro/bani/creditele-sustinute-de-fondul-roman-de-contragarantare-au-depasit-2-mld-euro-77727