ro    en 
start
Contragarantarea – cheia relansării creditării
Loading

Garantarea şi contragarantarea – cheia relansării creditării - 27 iunie 2013

 

„Bancile spun, pe buna dreptate, ca, fara o relansare vizibila a economiei, este greu de presupus ca relansarea creditarii ar putea sa aiba o anvergura vizibila. Pe de alta parte, mediul de afaceri spune, de asemenea pe buna dreptate, ca fara creditare si fara surse de finantare nu se poate gandi o relansare economica”, a declarat presedintele Directoratului Fondului Roman de Contragarantare Ioan Hidegcuti. Acesta a aratat ca una dintre solutiile de iesire din aceasta situatie de blocaj este chiar dezvoltarea, sprijinirea si promovarea de instrumente de garantare a creditelor, aspecte care sunt din ce in ce mai profund dezbatute si incurajate si de catre Comisia Europeana.

Astfel, chiar la sfarsitul saptamanii trecute, la Roma in Italia, Adunarea Generala Anuala a Asociatiei Europene a Societatilor de Garantare Mutuala (AECM), al carui membru este si FRC, a dezbatut, alaturi de oficiali ai Comisiei Europene, Fondului European de Investitii si Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, instrumentul contragarantarii ca mijloc de impulsionare a impactului necesar sistemului schemelor nationale de garantare si pentru sporirea accesului la finantare al IMM.

„Este bine sa se stie ca in Romania exista un sistem de garantare si contragarantare a creditelor bine articulat, fapt recunoscut si de autoritatile specializate europene. In programul de guvernare sunt prevazute masuri clare privind incurajarea garantarii si contragarantarii, printre care, de exemplu, modalitati prin care cele doua sa devina si sa fie recunoscute intr-adevar ca instrumente de diminuare a expunerii la risc a bancilor”, a mai spus Ioan Hidegcuti.


http://www.finantistii.ro/finante/garantarea-si-contragarantarea-cheia-relansarii-creditarii-79232